Salam semua............
mmmm..........kali ni nak kongsi pasal satu resepi tradisi lak. Ramai orang tahu tentang jeruk maman tapi mungkin gak ramai yang tak pernah makan. Masa duduk di Kelantan, selalu gak nampak orang jual kat Pasar Siti Khadijah (Pasar Bulat) tapi agak berbeza dari yang mak aku selalu buat. Ni resepi mak aku le.
Bahan - bahan:
Sayur maman - dipotong mcm potong bayam
Nasi - ikut kesesuaian le
Garam kasar - ikut kesesuaian gak (bancuh ngan air masak tau)
Air masak / suam - secukupnya (agak2 hapus maman tadi)
Cara2 membuatnya:
Gaul maman yg telah dipotong, nasi, garam rata2 di dalam mangkuk.
Masukkan ke dalam botol / bekas bertutup.
Tuangkan air hingga hapus maman.
Simpan selama 24 jam atau lebih.
jadi selamat mencuba.
psss.... jeruk maman ni dimakan dengan kepala kukur & cabai burung yg ditenyeh ke dlmnya. Best hingga menghirup kuah, tambah2 kalau ada ikan rebus goreng.